среда, 23. мај 2012.

Kreiranje fitnes treninga - grupisanje misica

  Od esencijalnog je znacaja pravilno rasporediti misicne grupe po danima u cilju kreiranja savrsenog fitnes treninga za svakog pojedinca. Misicne partije koje zelimo da treniramo mozemo grupisati na tri nacina :

- po principu velikih misicnih grupa
- po principu prioriteta
- po principu misicnih grupa koje povlace, tj. guraju
                                            
                                                       Princip velikih misicnih grupa ...
 ...je sistem treniranja gde razdvajamo vece misicne grupe kao sto su noge, ledja, grudi i kombinujemo ih sa manjim kao sto su biceps, triceps, stomacni misici, listovi, ramena. Tipican primer :

prvi dan - grudi i ruke
drugi dan - noge i stomak
treci dan - ledja i listovi
cetvrti dan - ramena i stomak
  
Ovo se radi zbog toga sto je previse trenirati u jednom danu dve vellike misicne grupe i to se ne preporucuje cak ni najiskusnijim atletama.

                                                                  Princip prioriteta ...
...je sistem treniranja gde se naglasak stavlja na slabije i nerazvijenije misicne grupe. Ideja je da se na pocetku treninga vezbaju ti slabiji misici ili cak da se treniraju u zasebnom treningu. Ovaj sistem se primenjuje dok se ne postigne cilj ( moze potrajati i do godinu dana i vise ) a potom se prelazi na drugi sistem grupisanja misica, recimo sistem velikih misicnih grupa.

                                                           Princip povlacenja / guranja ...
...je sistem treniranja gde se misici koji povlace treniraju odvojeno od misica koji guraju. Razlog ovog razdvajanja je omogucavanje maksimalnog oporavka svakoj misicnoj grupi. Posto vecina velikih misicnih grupa trazi ucestvovanje i nekih drugih, podrzavajucih misica prilikom izvodjenja osnovnih vezbi, ti pomocni misici se mogu lako pretrenirati i njihov rad udvostruci, cak utrostruci tokom jedne sedmice. Najcesce pretrenirani su misici ruku, ramena i trapezoidni misici. Na primer - treniranje velike misicne grupe kao sto su ledja trazi puno angazovanje bicepsa a mi recimo imamo isplaniran trening za ruke sutradan ! Znaci da cemo biceps trenirati dva dana za redom sto je svakako previse i dovesce do preterniranosti tog misica. Upravo da bi se to izbeglo kreiran je ovaj sistem treniranja. Tipican primer :

prvi dan - grudi, ramena, triceps
drugi dan - listovi, noge, stomak
treci dan - ledja, biceps

  Odaberite jedan od ovih nacina vec po svojim potrebama i budite sigurni da ste pravilno kreirali svoj fitnes trening koji ce Vam pomoci da dodjete do zeljenog izgleda. Budite istrajni !
  Veliki sportski pozdrav !
                                                                                                                            Lady's Gym

Нема коментара:

Постави коментар